Twee redenen waarom je overuren wilt bijhouden

Home 5 Urenadministratie 5 Twee redenen waarom je overuren wilt bijhouden

Overuren bijhouden; twee redenen waarom je dit wilt doen

Wij leggen je in dit artikel kort uit waarom overuren bijhouden goed is voor je bedrijf.

#1 Overuren bijhouden omdat het moet

Heel simpel, als werkgever ben je verplicht tot het registreren van werktijden. Overuren bijhouden valt ook onder deze plicht. Maar het bijhouden van gewerkte uren levert vooral ook veel voordelen op.

Eerst de wetgeving rond het bijhouden van overuren

In de wet staat de medewerkers niet zomaar werk mogen weigeren. Dit betekent dus dat medewerkers overuren kunnen draaien. Overigens staat hier vaak al iets over in arbeidscontracten. Toch zijn er wel regels aan verbonden. Zo mag een medewerker niet langer dan 10 uur op een dag werken, tenzij anders is overeen gekomen. Ook moet er minimaal 11 uur zitten tussen diensten.

In Nederland is dit vastgelegd in de Arbeidstijdenwet.

Overuren zijn soms onvermijdelijk

In bepaalde sectoren zijn de te werken uren niet altijd vooraf te bepalen. Een starttijd is er meestal wel, maar de eindtijd is afhankelijk van drukte, bezetting, voortgang, onvoorziene omstandigheden, etc.

Denk aan een overvol maar onderbemand terras op een onverwacht lekkere woensdagmiddag in maart, wachten op een levering vanwege een enorme file of werk dat uren stil ligt vanwege een hoosbui. Dan is er al snel sprake van overuren. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Wij vinden dat het bijhouden van overuren zorgt voor helder inzicht in de werk-privé balans van je medewerkers. Ook geeft het inzicht in de werkdruk en productiviteit, waarmee je bedrijfsprocessen en roosters beter kunt afstemmen. Maar er is nog één (belangrijke) reden.

#2 Omdat je tevreden medewerkers wilt

Uiteindelijk wil je dat je medewerkers het naar hun zin hebben bij jouw bedrijf. Onderdeel hiervan is een eerlijke beloning voor gewerkte uren. Probeer daarom teveel overuren te voorkomen en wees transparant in het aantal gewerkte uren.

Overuren voorkomen

In de meeste gevallen is het wenselijk te voorkomen dat medewerkers teveel overuren maken. Met een goede urenregistratie zie je het snel als medewerkers overuren maken. Of te weinig uren werken. Zo kun je adequaat sturen op de inzet van je medewerkers en voorkom je een stuwmeer aan overuren. Als je ziet dat een medewerker chronisch overuren maakt, kan het verstandiger zijn de medewerker een ander contract aan te bieden. Als de overuren seizoensgebonden gemaakt worden, kun je deze buiten het seizoen weer laten afbouwen.

Gelijk inzicht in overuren

Wij geloven dat transparantie in gewerkte uren zorgt voor tevreden medewerkers. Door 24/7 actueel inzicht in uren te hebben en altijd kort op de bal te zitten voorkom je mogelijke discussies met medewerkers over de gewerkte uren. Je hebt beide hetzelfde inzicht; dat voorkomt misverstanden.

Transparantie zorgt voor vertrouwen en vertrouwen zorgt voor tevreden medewerkers.

Overuren bijhouden met onze digitale prikklok

Met de digitale prikklok van Timebutler houd je alle gewerkte uren eenvoudig bij. Overuren worden automatisch berekend. Jij én je medewerkers hebben zo altijd inzicht in gewerkte uren en eventuele overuren. Medewerkers kunnen tevens zelf aangeven wanneer ze de overuren willen opnemen. Of je plant ze op een rustig moment minder in. Zo compenseer je de overuren automatisch.

En jij krijgt het inzicht om beter te plannen, je bedrijfsprocessen te verbeteren en je salarisadministratie is helemaal op orde. Zo bespaar je uren op je administratieve taken.

Zo simpel is het.

overuren-bijhouden-met-digitale-urenregistratie

Start direct met het inrichten van jouw dashboard.

Heb je eerst nog vragen?

Neem dan contact op met onze support afdeling.

Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.30 uur.

contact telefoon035 80 80 212

Wij antwoorden zo snel mogelijk, maar sowieso binnen 24 uur.

contact mailinfo@timebutler.nl

Andere artikelen

Werken met jongeren in je bedrijf? Ken de regels!

Werken met jongeren in je bedrijf? Ken de regels Jongeren! Voor veel bedrijven een uitkomst om roosters mee te vullen; zeker in de vakantieperiode. Jongeren werken in veel verschillende sectoren maar vooral de retail, horeca en de agrarische sector zijn in belangrijke...

Vakantiedagen van je werknemers: wat zijn de regels?

Hoe ga je om met de vakantiedagen van je werknemers? Wat zijn de verschillen tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? Hoe reageer je op een vakantieaanvraag? In dit artikel lees je alles over de wet- en regelgeving rondom vakantiedagen.